Tässä kohteessa tein kahden seinän tapetoinnin ja maalattavien seinien tasoitustyöt. Seinissä oli vanhat vinyylitapetit, joista asukas repi pintakerroksen ensin käsin irti ja pohjakerros poistettiin tapetinpoistajalla - koneella, joka höyryttää tapetin irti. Jos konetta ei ole, voi käyttää rautakaupoista saatavaa tapetinpoistoainetta tai tehdä itse seoksen liisteristä ja lämpimästä vedestä.
Tapettien poistamisen jälkeen näytti tältä. |
Tämän jälkeen seiniin tehtiin pohjatyöt eli kittaukset ja hionnat. Pohjat näyttivät pahemmalta kuin olivatkaan, täytettävänä oli vain pieniä naulanreikiä. Muuten seinät olivat yllättävän siistit ja tasaiset. Asiakkaan maalatessa seiniä, minä tapetoin.
Ensimmäinen maalikerros maalattu. Kuvassa vasen seinä tulee tapetille, oikea on maalattu sävytetyllä maalilla. |
Tapetointi aloitetaan tottakai menekin laskemisesta. Itse mittaan tapetoitavat seinät ja jaan seinien leveyden n. puolella metrillä (tapetit usein 53cm leveitä). Näin saan tietää, montako vuotaa tarvitaan. Riippuu seinäkorkeudesta ja tapetin kuviokohdistuksesta, miten pitkälle yksi rulla riittää, mutta yleensä yhdestä tapettirullasta saa 4 vuotaa. Ikkunoita ja ovia ei huomioida laskelmissa, ellei ikkunoita ole ihan seinän täydeltä.
Itse tapetointityö aloitetaan työn suunnittelulla. Jos kokee helpommaksi, niin kannattaa ihan merkitä vuotien leveyksien paikat seiniin, jotta näkee, kuinka tapetit seinille menisivät. On tärkeää, ettei ovi- ja ikkuna-aukkojen tai nurkkien luo jää ohuita suiroja, sillä niitä on mahdotonta asettaa hyvin. Aloituskohta merkataan seinään esim. lyijykynällä. Vatupassia apuna käyttäen piirretään kohtisuora viiva ylhäältä alas asti.
Nykyään tapetit suurimmaksi osaksi ovat non-woven-tapetteja. Non-woven-tapettien ei tarvitse vettyä, jolloinka liisterin voi laittaa suoraan seinään. Vettymistä tarvitsevissa tapeteissa vuodat on mitattava valmiiksi ja liisteröitävä esim. tapetointipöydällä.
Aloitin tästä reunasta ja etenin nurkkaa kohden. |
Valmista seinää tulee nopeasti. |
Tapetti vedetään nurkan yli niin, että 1-2cm on seuraavalla seinällä. Tietenkään aina vuota ei juuri niin tarkasti satu, joten ylimääräiset voi vain leikata pois joko ennen vuodan asettamista seinälle tai kun tapetti on nätisti paikallaan. Käytä apuna pitkää teräslastaa tai vaikkapa vatupassia. Merkkaa aina nurkanylityksen jälkeen uusi aloitusviiva vatupassilla. Silloin kun tapetoidaan kaikki huoneen seinät, viimeiseen nurkkaan saattaa jäädä tapettia yli. Siinä tapauksessa otetaan jokin pitkä apuväline (vatupassi, teräslasta tms.), jonka avulla leikataan terävällä mattopuukolla suora viiva kahden tapetin yli. Leikkaus tehdään taas 1-2cm päähän nurkasta ja niin, että varmasti tapetit ovat päällekkäin. Näin saadaan myös lopetuksesta siisti.
Tässä kohteessa sain myös nurkassa kuvion kohdistettua aika hyvin, mutta ei haittaa, jos se ei onnistu, sillä parempi nurkassa on tasata kuviota kuin keskellä seinää. |
Patterien kohdat askartelen niin, että vuota ensin aivan patterin kohtaan asti paikalleen. Sitten pujotan loppupätkän patterin taakse (tässä vaiheessa se usein on miten sattuu mutkalla, mutta pitää varoa ettei tapetti kuitenkaan rytisty rumaksi), leikkaan mattopuukolla kiinnikkeiden paikat nätisti ja pistän tapetin paikalleen. Apuna voi käyttää esim pientä pitkävartista telaa, jolla tapetin saa painettua seinään myös patterin takaa. Ei haittaa jos patterin taakse jää kohtia, missä ei ole liisteriä tai muuten rumia paikkoja. Niitä ei sieltä kukaan näe.
Tapetointi sujui odotetusti. Joskus vanhoissa taloissa tahtoo seinät mutkeltaa niin, että kuvioiden kohdistaminen vaikeutuu seinän edetessä, mutta tässä kohteessa ei sitä ongelmaa ollut. Asiakas oli tyytyväinen ja olohuoneen ilme raikastui huomattavasti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti